Image
Vinum lac Veneris
"...a bor Vénusz teje, a bor szerelmi bájital..."

Jelmondatunk: Vinum lac Veneris jelentése: a bor Vénusz teje, a bor szerelmi bájital. Őseim szájhagyománya szerint, aki mézédes gyümölcsbort fogyaszt, rátalál élete párjára, képes őszinte szerelemre, kedvesét hűen imádja, sorsuk elválaszthatatlanul összeforr. De összeforrnak az igaz barátságok is, és így könnyedén megtalálhatjuk az egymás számára fontos dolgokat, hamar érhetjük el céljainkat. Ezen gondolatok jegyében törekszünk a hagyományokhoz hű, tökéletes minőséget biztosítani.

Ezt szolgálja az egyedi, kézi erővel történő, manufakturális jellegű palackozás. Így minden egyes üveget külön-külön – a családban ”bizalompecsét”-nek nevezett – a Psenyeczky címert ábrázoló, garanciát jelentő pecsétnyomóval jelölünk. A pecsétviasz amellett, hogy esztétikus, egyedi megjelenést kölcsönöz az üvegeknek, egyben elősegíti a bor hosszú tárolhatóságát.
Természetesen az idő múlásával a bor jellege is változik, a 1-3 évesek a  leggyümölcsösebbek, a 10 év fölöttiek inkább likőrre emlékeztetnek.

A gyümölcsboraink készítésekor az ősi recept, a hagyományok, valamint a saját tapasztalat mellett, kiemelkedő fontosságot tulajdonítunk a folyamatos személyes ellenőrzésnek, gondoskodásnak. Ez az alapanyag kiválogatásától és tisztításától kezdve egészen a palackozásig szükségszerű. Fontos eleme az előállításunknak az előerjesztés, mely során a szín és zamatanyagok könnyebben, tökéletesebben kioldódnak. Javasoljuk, hogy a csemege, vagy dessertbort mindenképpen hűvös 12 °C alatti helyiségben, pincében tárolják és fogyasztásra is így kínálják.

Hogyan készül
Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében áll egy régi kastély, amelyet a XVII. század elején a Vay család építtetett. II. Rákóczi Ferenc többször megfordult a Vay családnál ebben a kastélyban.
A kastély jelenleg is Vaja főterén található. Vaja nemcsak a kastélyáról híres, hanem a körülötte elterülő ropogós, ízletes, piros szemeket termő hatalmas meggyültetvényeiről is.
A táj szépsége megragadó, a környezeti adottságok által kínált lehetőségek pedig ideálisnak bizonyultak a meggybor készítéshez. Éghajlata mérsékelten meleg, közel a mérsékelten hűvöshöz. Az évi napsütéses órák száma 1950, a középhőmérséklet 9,5-9,7 C, a csapadék 610-630 mm. A település mellett található a Vajai-főfolyás által táplált, 81 ha felületű Vajai víztározó, mely halászatra, öntözésre kiváló. Talaja kovárványos barna erdőtalaj és humuszos homok.
Ezen ideális körülményeknek köszönhetően a meggy élvezeti értékét növeli, hogy vitaminokban, nyomelemekben igen gazdag,100 g gyümölcsben 1000 NE A-vitamin, 0,05 mg B1-vitamin, 0,06 mg B2-vitamin, 10,00 mg C-vitamin, 22,00 mg Kalcium, 19,00 mg Foszfor, 2,00 mg Nátrium, 191,00 mg Kálium, 0,4 mg egyéb nyomelem található. A leggyakrabban előforduló meggyfajták a Debreceni bőtermő – Újfehértói fürtös – Kántorjánosi fürtös. Ezen Tiszántúli fajták nagyon hasonlítanak egymáshoz. Gyümölcs mérete közép-nagy, vagy nagy. ‘Újfehértói fürtös’ 5-6 gr. a másik kettő 6-7 gr. Színük éretten bordópiros, húsuk félkemény, ízük savas-édes, a ‘Debreceni bőtermő’ árnyalatnyival édesebb.
Kiváló termőképesség és termésbiztonságú fajta minősítést kaptak. Érési idejük június végétől július közepéig tart. A kései szüretelésnek megfelelően a meggybor készítés fő szezonja július közepével indul. Vidékünkre nem igazán jellemző, de sötétbordó színe, és kiváló zamata miatt általam igen kedvelt és a borkészítéshez is felhasznált fajta a Meteor meggy. Ez az érési sor első, igazán zamatos fajtája. Gyümölcse közép-nagy, gömb alakú. Húsa puha, bő levű, kellemesen édes-savas, jellegzetes meggy aromával. Elég jó termőképességű, érési ideje május végén kezdődik.

ELÉRHETŐSÉGEK
PSENYECZKY- Családi Gyümölcsbor Manufaktúra

E-mail: ertekesites@gyumolcsborokhaza.hu

Cím: Debrecen, 4025 Iskola u.8.

Weboldal: gyumolcsborokhaza.hu