Image
Napjainkra a prosecco méltó alternatívája lett a francia pezsgőknek. Eladásban megelőzte a francia és spanyol vetélytársait. A proseccot észak-kelet Olaszországban, Friuli és Veneto tartományokban állítják elő, jellemzően DOC minőségben. Conegliano-Valdobbiadene között magasabb minőségű -DOCG- prosecco készül. a magasabb minőségű területek tartoznak. Jellemzően meszes talaj található itt, a domboldalak meredeksége miatt gyakran teraszosan kerültek kialakításra a parcellák.
 
Az általunk forgalmazott italok kizárólag erről a területről származnak. A kiváló  minőségű proseccok családi manufaktúrákból kerülnek ki, kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, kizárólag éttermekben és cantinákban fogyasztható. Ízében és illatában jellemzően a golden alma, körte akác virág jellemzi, érdemes megkóstolni.
A PROSECCÓK KIRÁLYNŐJE A CARTIZZE A Cartizze hegyvidék 107 hektáron terül el és mintegy 140 különböző pincészet tulajdonában van.
 
Cartizze ugyanakkor egy fogalom is, mert az innen származó szőlőből készülő prosecco a csúcsok csúcsa, a proseccók grand cru-je.
 
A szüret idején a Cartizze szőlők kerülnek legkésőbb betakarításra, hiszen a hegyvidék meredek lejtőin a szüret nehezebb és csak kézi úton történhet.
 
Mind az elhúzódó szüreti időszak, mind pedig a kézi szüret azt eredményezi, hogy az elkészült ital sokkal aromásabb íz érzetet kölcsönöz.