Image
Medvebor Pince
Egy borászat, ahol a természetesség természetes
 
A bor mint valami misztikus ital ott van mindannyiunk életében. Bár sokan nem méltó módon találkoznak vele, nekem olyan szerencsém volt, hogy a kritikus időszakokban mindig a minőségi borok kulturált fogyasztása felé tereltek barátaim, ismerőseim.
 
Az, hogy szőlőt kéne művelni, a baráti beszélgetésekben gyakran előkerült, aztán 2010 nyarán szüleim vásároltak Zala megyében egy kis hétvégi telket, amin volt kétszáz tőke termő szőlő. Ezt a kis területet kezdtem el rendbe hozni, művelni, s ekkor jöttem rá, hogy hosszú távon ezzel szeretnék foglalkozni.
 
Amint tudtam, igyekeztem megtanulni minél többet a szőlőről és a borról. A legtöbbet a tanulásnak ezen az útján Fekete Béla bácsinak köszönhetek: az ő szőlőjében és pincéjében töltött két szezon alatt tanultam szinte mindent, amit tudok.
Borokat sokféleképpen lehet készíteni. A szőlő ültetésétől a palackozásig a szőlész-borász folytonosan döntéseket hoz. A mi birtokunkon ezekben a döntésekben nagyon nagy könnyebbséget jelent, hogy minden szempontból a természetességet helyezzük előtérbe, így bizonyos megoldások eleve fel sem merülnek a döntések során.
 
Ezért van az, hogy mi a szőlőben nem használunk szintetikus műtrágyát és gyomirtó szereket, a szüret során kizárólag kézzel szedjük a szőlőt, kíméletesen, hogy minél kevésbé törődjön a szállítás során, a pincében kénen kívül semmit nem adunk a musthoz és a borhoz, a tisztaság érdekében pedig palackozás előtt bentonittal derítjük és kíméletesen szűrjük a borokat.
 
Boraink így nem évről évre ugyanazt a laborban, tervezőasztalon kimért és élelmiszer-ipari üzemben előállított ízvilágot jelenítik meg, hanem minden évben az adott évjárat hatását, a kiváló termőhely adottságait tükrözik. Hiszünk abban, hogy így izgalmasabb, különlegesebb és végső soron finomabb borok készülnek.
Ahhoz, hogy a termőhelyet hitelesen tudjuk megjeleníteni, koncentrált borokra van szükség. Ennek érdekében komoly terméskorlátozással (1-1,5 kg/tőke, 500-750kg/1000m²) műveljük szőlőinket.

A Medvebor-birtok központja  – és saját területeink java része – a csáfordi szőlőhegyen, a Dél-oldal dűlőben található.  Újonnan telepített területeink vannak az Óhídhoz tartozó Barátokihegy-dűlőben, közvetlenül a Szent Anna-kápolna mellett. További területeket bérlünk a Szent György-hegyen, mely Magyarország egyik legkülönlegesebb bortermő területe, valamint vásárolunk is szőlőt a Balaton-felvidékről, Dörgicse–Halom-hegyről.

ELÉRHETŐSÉGEK

Image


MEDVEBOR PINCE

E-mail: pince@medvebor.hu

Tel.:
+36 20 223 2368


Pincénk elérhetősége

Cím: 8790 Zalaszentgrót, Déloldal-lap utca 70.

GoogleMaps/Waze:
Medvebor

Nyitvatartás:
havonta egy hétvége (ld. Fb vagy honlapon),
illetve előzetes egyeztetés alapján


Weboldal: medvebor.hu

Webshop és kínálat:
webshop.medvebor.hu

Facebook:
facebook.com/Medvebor