Image
Kunvin Borászati Kft.
Társaságunk szőlőbirtokai és borászati üzemei a Duna-Tisza közén, a Duna Borrégió Felső-Bácskai körzetében helyezkednek el. Őseink - kihasználva a hely talaj és klimatikus adottságait - már az 1700-as évek óta termesztettek szőlőt és készítettek belőle bort.
 
A térség jóval az országos átlagot meghaladó napfényes óráinak száma és a löszös barna lepelhomokkal borított humuszos altalaj együttesen kedvez a könnyű fehérborok, légies rosék és a gyümölcsös vörösborok előállításához. Ezen kedvező adottságok kihasználása érdekében alapítottuk meg társaságunkat 1991-ben. Szőlőterületünk a folyamatos vásárlások és telepítések eredményeként jelenleg eléri a 300 ha-t.

A szőlőfeldolgozás, az erjesztés valamint a borkezelés a kéleshalmi pincéknél, a borok tárolása, palackozása és értékesítése a jánoshalmi üzemben történik. A két borpincénk együttes tárolókapacitása meghaladja a 70.000 hl-t. A borászati technológiánkban éppúgy megtalálható a korszerű saválló acéltartályban történő irányított erjesztés, mint a hagyományos tölgyfahordós vörösbor érlelés és barrikolás.
Történet
1991-ben alapítottuk a Kunvin Borászatot, ami nevében a Kunságra, mint tájegységre utal. 1993-ban sikerült privatizálnunk a kéleshalmi pincészetet, ahol jelenleg is a szőlő feldolgozása és az erjesztése történik. 1995-ben pályázat útján megvásároltuk az 1937-ben állami közpinceként épült jánoshalmi üzemet is. Ez a borászat akkor már több éve üresen állt és elég elhanyagolt állapotban volt. Évek alatt azonban sikerült olyan használható állapotba hozni az épületeket, hogy 1999 óta a borok tárolása, palackozása és értékesítése itt történik. Ebben nagy segítségünkre volt a SAPARD pályázat megnyerése is. Ma már a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a fehérborokat kíméletes, pneumatikus préseléssel és hűtött erjesztéssel állítjuk elő. A reduktív technológia bevezetésével a fehér szőlőfajtákban rejlő – korábban nem tapasztalt – új íz- és illatvilágot sikerült megismernünk. A gyümölcsös fehérborok mellett az utóbbi években késői szüretelésű desszertborokat is készítünk. A kékszőlőkből nyert vörösborokat saválló tartályokban hosszan tartó héjon erjesztéssel és tölgyfahordókban történő érleléssel állítjuk elő. Évjárattól függően 3.000-7.000 tonna szőlőt dolgozunk fel. Felvevőpiacunk Magyarország, de szállítunk Csehországba, Lengyelországba és Szlovákiába is. Társaságunkat 2004 óta az MSZ EN ISO 9001:2001 minőségirányítási rendszer alapján működtetjük.   
Szőlészet
Vállalkozásunk megalakulása óta - 30 éve - foglalkozik szőlőtermesztéssel, jelenleg több mint 300 hektáron termesztünk 13 fajta borszőlőt. Szőlőtábláink öt település határában fekszenek.
Ültetvényeink életkora és művelésmódja rendkívül változatos, megtalálhatók az 1975 és 1989 között telepített szövetkezeti és szakcsoportos szőlők, és az elmúlt tíz évben létesült saját telepítésű korszerű ültetvények. Az új ültetvények kialakításánál már figyelembe tudtuk venni a helyi talaj és klimatikus adottságokat és ehhez választottuk a perspektivikus fajtákat. A térség napfényes óráinak száma jóval meghaladja az országos átlagot, a löszös, barna lepelhomokkal borított humuszos altalaj, valamint a korszerű agrotechnikai módszerek alkalmazásával megfelelő alapot tudunk teremteni a könnyű fehérborok, légies rosék és a gyümölcsös vörösborok előállításához. A művelésmódok közül a legjellemzőbb a 3,5x1,2 méteres térállású egyesfüggöny és a 3x1 méteres ernyőművelés.
A szőlő metszését és legtöbb ápolási munkáit kézzel végezzük, fontosnak tartjuk a rendszeres zöldmunkát, a szellős lombozatot, ami kedvezően hat a szőlő minőségére és hatékonyabbá teszi a növényvédelmet.  A növényvédelemben nagy gondot fordítunk a környezettudatos gazdálkodásra, 2004 óta részt veszünk az agrár- környezetgazdálkodási programban, előrejelzésre alapozott növényvédelmet és talajvizsgálatra alapozott tápanyag utánpótlást alkalmazunk. Ültetvényeink jelentős része ki van téve a téli fagyoknak, ami ellen bakhátas takarással próbálunk védekezni, ez a talajművelés nagymértékben hozzájárul a sorok lazításhoz és gyommentesen tartásához. A szüretet az elmúlt években sikerült nagymértékben gépesíteni. Saját szüretelőkombájnnal van lehetőségünk dolgozni, így a betakarítás nagyon jól ütemezhető és minden fajtát a rá jellemző, optimális érettségi időben tudunk szüretelni. A minőségi szőlőfajtákat műanyag ládába, kézzel szüreteljük, ami nagyon fontos a kiváló OEM borok készítéséhez.
Fajtaválasztékunk bővítése érdekében a 2011-2012-es borpiaci évben 3,5 hektár Olaszrizlinget, 3,5 hektár Muscat Ottonelt, 1,5 hektár Irsai Olivért és 1 hektár Kékfrankost tervezünk telepíteni.
 
Borászat
A kéleshalmi pincészetünkben lévő szőlőfeldolgozó az elmúlt évek technológiai fejlesztésének köszönhetően teljes egészében korszerűsítve lett. Új szőlőfogadó-, feldolgozórendszer került beépítésre. A szőlő préselését nagyteljesítményű pneumatikus (Diemme) sajtók végzik. Számottevően bővült a hűthető kóracél erjesztőtér (12.000 hektoliter) és a hűtőkapacitás is. A mustok tisztítását flotációs eljárással végezzük. Célunk a gyors, irányítható szőlőfeldolgozás és fermentáció.
A tisztított fehér és rosé mustot fajélesztős beoltás után 14-18°C-on erjesztjük. A gyümölcsösebb vörösborok erjesztése 20-22°C-on történik, a testesebb, magasabb cukorfokú vörösöket 25°C körüli hőmérsékleten hosszabb ideig héjon áztatjuk. Megfelelő évjárat esetén késői szüretelésű (töppedt vagy fagyott) fehér szőlőből oxidatív technológiával különleges minőségű desszertborok is kerülnek a pincébe.
A borok tárolása és kezelése rozsdamentes és hagyományos hordókban történik. Ez alól kivételek a magas alkoholtartalmú, extraktdús fehér- illetve vörösborok, melyeket fahordókban érlelünk.
A készre kezelt borok minősítés után palackozott formában kerülnek kereskedelmi forgalomba.  

ELÉRHETŐSÉGEK


Kunvil Borászati Kft

E-mail: kunvin@kunvin.hu
Tel.: +36 77/401-084


Cím

Cím: 6440 Jánoshalma, Borpince u. 2.


Rendelés:


Tel: +36 77/401-084
E-mail: rendeles@kunvin.hu

Weboldal: kunvin.hu