Image
Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként jött létre a Szentendrei Sziget 150 éves hagyománnyal bíró epertermesztését is újjáélesztő vállalkozás, az EPERMESTER PINCÉSZET.
A cég tulajdonosai lokálpatriótaként elkötelezettséget éreznek a helyi értékek megőrzése, valamint a helyi lakosság számára versenyképes munkahelyek teremtése iránt, egyben olyan különleges terméket szeretnének bevezetni elsőként a magyarországi piacra, amely megállja a helyét a legnívósabb hagyományos- és gyümölcsborok között is.
Az Epermester Pincészet születése annak a nemes gondolatnak köszönhető, amely a tahitótfalui eperkultúra újraélesztését tűzte ki célul. Az itt termett kiváló minőségű földieperből hagyományos borászati eljárással készítünk minőségi száraz és édes borokat. Ennek megfelelően nem alkalmazunk mesterséges adalékot; aromákat és egyéb anyagokat, csak a gyümölcs legjavát használjuk fel. Édes eperborunk, az Eperméz, igazi desszertbor, míg száraz eperborunk, az Epervér valódi minőségi kategóriát képvisel, a borértő ínyencek ízlését is kielégítve. 
Image
100% eperből készült kiváló minőségű eperborok
A gyümölcsborok családjába tartozó eperbor technológiailag hasonló eljárással készül, mint a hagyományos szőlőbor. Borivó nemzet révén a jó bor élvezete hozzátartozik mindennapjainkhoz, de a gyümölcsborok fogyasztása még kuriózumnak számít.
Az eperbor készítéskor a gyümölcs zamatos íze megmarad, a hozzáadott cukor hatására minőségi alkohollá változik. Az eperbor ásványi anyag és vitamintartalma akár a szőlőbor sokszorosa lehet.  Az Epermester Pincészet a világon először készít hagyományos szőlőbor készítési technológiával 100% kiváló minőségű tahitótfalui földieperből eperbort!
 
Eperboraink

A 2010-ben indult vállalkozás  a tahitótfalui földieper felhasználására épít kézműves eperborai készítésekor. A borok a környék fantasztikus minőségű, magas cukortartalmú eprének köszönhetik egyedállóan zamatos ízüket.
Miben különbözik a szőlőbor az eperbortól?
A koncepció ugyanaz: itt is a gyümölcsön van a hangsúly, a feldolgozás során pedig a lehető legkevesebb segédanyag kerül felhasználásra. A technológiában azért előfordulnak különbségek. A leglényegesebb eltérés abban van, hogy a levétől másként kell elválasztani az epret, mint a szőlőt. Minden egyéb lényegében ugyanúgy megy. Reduktív technológiával, saválló tartályban erjed és érlelődik borrá a feldolgozott eper.
 
Mennyire van jelentősége esetetekben a különböző eperfajtáknak?
A szőlőnél, mondjuk egy olaszrizling és egy furmint között óriási különbség lehet. Bár természetesen az epernél is vannak eltérések, sokat számít a napsütéses, vagy esős napok száma a gyümölcs minőségének szempontjából. Ez természetesen meghatározza a borok éppen aktuális évjáratát. A szőlőbornál fogyasztóként is ismerünk bizonyos munkákat, amelyek elvégzése a gyümölcs minőségének emelésével jár. Hogy alakul ez az epernél? A legfontosabb talán az, hogy ez epernél nem lehet terméskorlátozni. A növényvédelem persze itt is létezik, de az eper esetében jelentősége igazán a válogatásnak van. A penészes, rothadt gyümölcsöt nem kerülnek átvételre, de a jégverte, csúnyább darabokkal nincs baj, az a lényeg, hogy egészséges legyen.
 
Alkotóelemeiben mi a különbség a két gyümölcs között?
Lehet, hogy sokan nem gondolnák, de az eper nem olyan édes, mint a szőlő. Ezért ebben az esetben elkerülhetetlen a cukor hozzáadása a préselt gyümölcsléhez, hogy az elérje a 12-14% alkoholtartalmat. Amint a lé elnyerte a kívánt cukorfokot, fehérbor élesztő segítségével kerül kierjesztésre. Majd mint a szőlőboroknál bentonitos derítés következik. A másik külömség, hogy az eperbor esetében sokkal jobban kell odafigyelnünk a szűrésre. Többször és alaposabban kell a szűrést végeznünk. Fontos még, hogy az eperboraink nem tartalmaznak utólag hozzáadott cukrot!
 
Édes vagy száraz lesz az elkészült eperbor?
Van egy édes és egy száraz eperbora a pincészetnek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a száraz sem teljesen száraz, csak olyan érzetű. Az eperben ugyanis nemcsak a cukor kevés, a sav is sok, így a harmonikus, száraz érzet létrehozásához kell néhány gramm maradék cukor.
 
Hogyan kell eperbort kóstolni?
Az eperborral szemben ugyanazok az elvárások élnek, mint egy szőlőbor esetében, laborvizsgálati eredményei tekintetében is vetekszik egy jó, minőségi borral. A szín természetesen rózsaszín, és az intenzív gyümölcsaromák, valamint a jó savgerinc miatt is leginkább egy rozéhoz lehet hasonlítani. Bár talán az eperbornak az átlag rozéknál is élénkebbek a savai. Aromák tekintetében azonban itt nincsenek olyan asszociációk, mint a szőlőboroknál, az eperbor saját magát hozza.

ELÉRHETŐSÉGEKEpermester Pincészet

Tahitótfalui Eperbor Kft.

Székhely: 2022 Tahitótfalu, Kossuth Lajos utca 49/B
E-mail:
info@epermester.hu
Tel.: +36 30 708 4490
Fax: +36 26 951 341


Kóstolás és vásárlási lehetőség:

Cím: 2022 Tahitótfalu, Szentendrei út 76. 
Nyitvatartás: H-P 11:00-20:00
Sz-V 8.00-20.00Weboldal: epermester.hu
Facebook: facebook.com/epermester
Instagram: instagram.com/epermester